Migdałowe prebiotyki

1 lipca 2008, 08:12

Jak wykazały najnowsze badania brytyjskiego Institute of Food Research, migdały sprzyjają zdrowiu układu pokarmowego, zwiększając liczebność korzystnych bakterii. Eksperyment sfinansowała firma Almond Board z Kalifornii (Applied and Environmental Microbiology).



Świetlna przyszłość sieci bezprzewodowych

8 października 2008, 12:05

Amerykańska Narodowa Fundacja Nauki dofinansuje projekt Smart Lighting, którego celem jest wykorzystanie... diod LED do przesyłania danych. Kwotę 18,5 miliona dolarów otrzymają Boston University, Renssalaer Polytechnic Institute oraz University of New Mexico, które wspólnie chcą wykorzystać LED-y do tworzenia sieci bezprzewodowych.


Najtrudniej odejść... wierzącym?

18 marca 2009, 23:49

Wydawać by się mogło, że osoby religijne, wierzące w życie po śmierci, łatwiej godzą się z odejściem z naszego świata i rzadziej decydują się na tzw. uporczywą terapię. Nic bardziej mylnego!


Czerwone wino wspomaga skórę

3 września 2009, 08:38

Picie czerwonego wina ogranicza toksyczne efekty radioterapii. Wygląda więc na to, że za pomocą diety można polepszyć samopoczucie chorych w czasie leczenia.


Niebezpieczny bezruch przed telewizorem

12 stycznia 2010, 11:02

Podczas kilkuletnich badań australijscy i francuscy naukowcy zauważyli, że im więcej ktoś ogląda telewizji, tym wcześniej umiera. Każda dodatkowa godzina spędzona przed srebrnym ekranem zwiększała jednostkowe ryzyko przedwczesnego zgonu (Circulation).


Helisa DNA

Kod genetyczny ujawnia nowe tajemnice

18 kwietnia 2010, 11:45

Kod genetyczny kryje przed nami jeszcze wiele tajemnic. Jedną z nich obnażyli szwajcarscy biolodzy i informatycy. Odkryty subkod genetyczny pozwoli sterować tempem prac komórek, uzyskiwać nowe leki... i wiele więcej.


Staruszka

Starzenie i alzheimera kontroluje wspólny gen

26 lipca 2010, 10:09

Człowiek w pewnym wieku najbardziej chyba obawia się dwóch rzeczy: starzenia oraz alzheimera. Jak sugerują naukowcy z MIT, na obie te przypadłości wpływa ten sam gen. Stwarza to perspektywy znalezienia nowych metod leczenia tej strasznej choroby.


Pawłow ogranicza e-commerce

9 września 2010, 12:20

W dobie prężnie rozwijającego się handlu elektronicznego można by sądzić, że powoli sklepy stacjonarne stają się przeżytkiem. Okazuje się jednak, że ci, którzy wieszczą ich rychły koniec, będą musieli trochę poczekać. Badania ujawniły bowiem, że klienci są skłonni zapłacić więcej za produkty, których mogą dotknąć (American Economic Review).


Szafir

Zaglądając do wnętrza szafiru

25 listopada 2010, 21:59

Dla jednych bezcenny materiał na biżuterię i źródło estetycznych zachwytów, dla innych świetny materiał na wytrzymałe elementy maszyn, dla jeszcze innych okazja do zbadania i poszerzenia swojej wiedzy. Szafir. Jeden z najcenniejszych i najpiękniejszych kamieni szlachetnych.


© Richard Wheeler

Skąd się bierze „śmieciowe” DNA?

31 stycznia 2011, 16:03

Dlaczego jedne organizmy eukariotyczne mają ledwie garstkę intronów, zaś u innych sekwencje niekodujące stanowią większość genomu (u człowieka jest ich ponad 180 tysięcy)? Wiedeńscy uczeni sądzą, że to wynik „konkurencji" dwóch systemów naprawczych DNA.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy